o_udruzi_naslov

Hrvatsko društvo za robotiku (HDR), osnovano je 1994. godine kao prva i krovna hrvatska nacionalna udruga za robotiku
Podršku njegovu osnivanju dali su Odjel tehničke kulture Matice Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture čiji je HDR član od samog osnivanja.

hrvatsko_roboticko_drustvo

HDR je od samog osnutka okupljao članstvo iz cijele Hrvatske, a od osnivanja do danas kroz društvo je prošlo nekoliko stotina članova iz različitih društvenih sredina: privrede, fakulteta, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te državnih ustanova. Iz navedenih razloga HDR je postala uvažena udruga s kojim surađuju kako profesionalci tako i robotički entuzijasti. Njen stručni i društveni utjecaj nadmašuje brojnost članstva.

Djelovanje HDR-a

Najznačajniji širi društveni doprinos HDR i njegovih članova proteklih godina bio je u obrazovanju u robotici na svim razinama obrazovanja, a prvenstvenu u obrazovanju djece i mladih osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Članovi HDR stvorili su, primjerice, prepoznatljiv i jedan od regionalno najnaprednijih osnovnoškolskih sustava izvannastavnog obrazovanja u robotici. Od 1998. HDR je pokrenuo škole robotike za srednjoškolce. Taj napor,

pokrenut po ugledu na najsuvremenije programe koji su pokretani u SAD, bio je pionirski u našoj sredini. Metodologija rada čini školu robotike za srednjoškolce po mnogim segmentima i jedinstvenom. S vremenom je ta škola prerasla u državnu, a kroz nju je prošlo više stotina učenika kao i brojni profesori iz cijele Hrvatske. HDR kontinuirano ulaže napor na uspostavljanju redovnog obrazovanja iz robotike u osnovnim i srednjim školama.

Rani rezultati djelovanja HDR-a

Jedan od značajnih koraka u prvom razdoblju rada HDR-a bilo je sudjelovanje u otvaranju Centra za praktičnu robotiku 2005. godine. U međuvremenu nadležnost nad Centrom prenesena je na HROBOS i HDR više ne sudjeluje u njegovom radu.

RoboCup Junior natjecanja

robo1

Slijedeći značajan korak u smjeru rada i razvoja društva bilo je uključivanje u RoboCup Junior natjecanje 2011. godine, od kada je HDR glavni promicatelj i hrvatski organizator tog natjecanja za mlade robotičare u dobi do 19 godina. Na međunarodnim i svjetskim natjecanjima od prvog pojavljivanja 2011. godine redovito se osvajaju medalje, odnosno hrvatske ekipe su u samom vrhu, što značajno pridonosi širenju ugleda kako HDR-a, tako i Hrvatske u međunarodnoj robotičarskoj zajednici. Više o samom natjecanju moguće je pročitati na stranici (https://www.robocupcroatia.com), kao i u rubrici RoboCup natjecanje.

Hrvatski robotičari su 2012. godine primljeni u svjetsku RoboCup Junior organizaciju, a za nacionalnog predstavnika imenovan je univ.dip.ing. Ivica Kolarić.

Ljetne/zimske škole robotike

Od 2015. HDR organizira ljetnu školu robotike na Jadranu, tijekom posljednjeg tjedna kolovoza, kao i zimsku školu robotike u okolici Zagreba tijekom zimskih školskih praznika. Najznačajniji partner HDR-a u ovim aktivnostima je udruga Robofreak iz Varaždina.

Hrvatsko društvo za robotiku je i poticatelj i potpomagatelj aktivnosti vezanih uz suradnju sa znanstvenim i stručnim krugovima u zemlji i inozemstvu kakvi su primjerice članstvo u Međunarodnoj federaciji za robotiku ili organizacija međunarodnih skupova posvećenih robotici.

Po čemu je HDR poznat

Tijekom više od dvadeset i pet godina svog postojanja Hrvatsko društvo za robotiku postalo je prepoznatljivo mjesto ne samo promicanja i popularizacije robotike ili robotičkog obrazovanja već i mjesto susreta svih zaljubljenika u robotiku.

lenta_eu_fondovi